El preu d'uns tampons varia un 295% segons la marca i la botiga, segons un estudi de FACUA

L'associació, que ha comparat prop de 300 productes d'higiene femenina a 6 supermercats i hipermercats, insisteix a exigir que els baixin l'IVA, un dels compromisos adquirits per l'actual Govern.

El preu d'uns tampons varia un 295% segons la marca i la botiga, segons un estudi de FACUA

Un producte tan bàsic per a les dones com una caixa de tampons pot sortir-ne prop d'un 300% més car en funció de la marca i la botiga. Així es desprèn del darrer estudi de mercat efectuat per FACUA-Consumidors en Acció, en què es comparen els preus de prop de 300 articles d'higiene femenina –compreses, tampons o copes menstruals– de sis cadenes distribuïdores. L'associació, a més, insisteix a reclamar al Govern que apliqui la baixada de l'IVA en aquests productes a què es va comprometre el 2019.

Carrefour, Dia, Alcampo, Mercadona, Hipercor i el Corte Inglés són les cadenes de súper i hipermercats que FACUA ha seleccionat per estudiar-lo. Així, els preus entre els dies 13 de maig i 6 de juny de 112 compreses, 71 salvaslips, 77 tampons i 30 copes menstruals –així com d'accessoris per a la desinfecció i el transport d'aquestes darreres– han passat sota la seva lupa: 296 articles en total. Podeu consultar les taules en aquest enllaç.

Abisme de preus per a productes similars

Comprant productes amb característiques similars i mateix nombre d'unitats, però de diferents marques i botigues, el preu pot variar de forma desproporcionada: fins a 23,7 cèntims per unitat en el cas d'un tampó, 6,7 per a un salvaslip i 9,1 cèntims si ens fixem en les compreses.

D'aquesta manera, una dona que utilitzi 16 tampons al mes, que són 192 a l'any, pagaria 45,60 euros anuals més si tria l'opció més cara davant la més econòmica. Si feu servir 20 compreses al mes, o 240 a l'any, la diferència de despesa arribaria als 26,66 euros. I si fa servir 365 salvaslips, un al dia, la variació representaria fins a 24,46 euros.

Efectivament, és als tampons on es troba el salt més gran, un 295%: a Hipercor, la caixa de 16 unitats de Tampax Cotton Protection amb absorció normal i aplicador (5,09 euros), ens deixa cadascun a 31,8 cèntims, mentre que l'envàs equivalent de la marca Alcampo té un preu d'1,29 euros, per la qual cosa una consumidora estarà pagant a raó de 8,1 cèntims el tampó.

En posar el focus a les caixes de 20 salvaslips amb absorció normal, el salt és ni més ni menys que del 244%: dels 9,5 cèntims la unitat si adquirim els Carefree Flexicomfort a Dia (1,89 euros), als 2, 8 que costa cadascun al paquet de marca Alcampo, que costa 0,55 euros.

La bretxa més significativa entre les compreses és d'un 224% i es dóna als envasos de 28 unitats amb ales i absorció normal: dels 16,1 cèntims a què surt cadascuna a la caixa d'Evax Cottonlike a Hipercor i el Corte Inglés, amb un preu a les dues botigues de 4,50 euros, als 5 cèntims de les de Carrefour Ultrafina, amb un preu d'1,39 euros.

Novament grans diferències, aquesta vegada per comprar el mateix

Observeu que fins ara s'han comparat envasos d'equivalents característiques però diferents marques comercials. En posar cara a cara els mateixos envasos de les mateixes marques, les diferències de preu d'un establiment a un altre són potser més cridaneres –ja que aquesta vegada s'estaria adquirint exactament el mateix producte–.

Així, una caixa de 20 salvaslips d'Ausonia amb capacitat d'absorció maxi plus suposa un desemborsament d'1,83 euros si es compra a Alcampo (9,2 cèntims cadascun), davant els 4,69 (a 23,5 cèntims) protegeslip) que demana Hipercor: un 156% de diferència.

També a les compreses es troben grans disparitats en la mateixa marca i varietat. El preu de 14 unitats d'Ausonia Sensitive amb ales i absorció normal varia un 55% si s'adquireixen al Corte Inglés (1,55 euros, a 11,1 cèntims cadascuna) respecte a Alcampo (1 euro per la caixa o 7, 1 cèntim la unitat). En aquests comerços, el mateix valor –la mateixa variació, per tant– és aplicable a l'envàs d'Evax Fina i Segura, també amb ales i absorció normal, si bé amb 12 unitats a l'interior (que surten una mica més cares, doncs, a 12,9 i 8,3 cèntims respectivament).

Tampoc els tampons es deslliuren de la disparitat de preus, amb un 39% en el cas de la caixa de 32 O.B. Pro Comfort amb absorció normal (5,95 euros o 18,6 cèntims cadascun al Corte Inglés, pels 4,26 euros o 13,3 cèntims d'Alcampo). La variació és del 33% al paquet de 16 unitats de la mateixa marca però varietat Organic i absorció súper (5,09 euros la caixa o 31,8 cèntims la unitat al Corte Inglés i 3,81 € / 23,8 cts . la unitat a Alcampo).

La "guerra de preus" es fa una mica més palesa en altres articles d'alta demanda: totes les cadenes que son objecte de l'estudi comercialitzen la caixa de 16 compreses Evax Cottonlike amb ales i absorció normal, amb una diferència de 70 cèntims entre la més cara (Dia, 2,89 euros o 18,1 cèntims la unitat) i la més barata (Alcampo, amb 2,19, a 13,7 cadascuna). Amb tot, la variació és d'un gens menyspreable 32%.

Com triar? FACUA recomana mirar el preu per unitat

Tractant-se d'un mercat amb una oferta tan gran de característiques i mides diferents, FACUA recomana que, a l'hora de comparar preus, les consumidores valorin el preu per unitat. Òbviament, cada dona tindrà en compte els nivells d'absorció que necessiti a cada moment, així com que tinguin ales o no, en el cas de les compreses, o aplicador, en el dels tampons.

La copa menstrual reutilitzable es pot rentar fàcilment i que pot durar en perfectes condicions uns quants anys, és el mètode menys agressiu (no porta productes químics), més rendible i, sens dubte, el més ecològic de tots. A l'estudi de FACUA, la més barata és la Inca sense esterilitzador, que tant a la talla M com a la L es pot adquirir a Alcampo per 4,95 euros.

Dels 112 paquets de compreses analitzats, el més econòmic és el de 26 unitats sense ales i absorció normal de Deliplus Classic, a Mercadona, a 4,2 cèntims cada compresa (1,10 euros el paquet). El més avantatjós dels salvaslips, després de comparar 71 varietats, és el paquet de 50 unitats de Carrefour amb absorció normal, amb què la unitat surt a 1,8 cèntims (ja que la caixa costa 0,90 euros). Finalment, de les 77 varietats de tampons indagades, es distingeixen com les més barates, a 6,7 cèntims el tampó, els envasos de 24 unitats de la marca Alcampo amb aplicador, tant amb absorció normal com súper, el preu dels dos casos és d'1,61 euros.

FACUA insisteix: cal baixar l'IVA

A l'acord de Govern signat a finals del 2019 entre el PSOE i Unides Podem, que va donar com a fruit l'executiu actual, es podia llegir amb meridiana claredat: "Reduirem el tipus de gravamen de l'IVA dels serveis veterinaris i dels productes d'higiene femenina".

Després de les negociacions dels pressupostos generals de l'Estat, l'enèsim fracàs a l'hora de complir aquest compromís va ser la redacció de la llei de l'avortament, segons va reconèixer la ministra d'Igualtat mateixa, Irene Montero. Aquesta atribuïa l'incompliment insistent de què s'havia acordat a les reticències de la titular d'Hisenda, María Jesús Montero. FACUA, aleshores, es va pronunciar una vegada més sobre això.

I aprofita per tornar-ho a fer: la baixada de l'IVA per als productes d'higiene femenina fins al tipus superreduït (del 4%), o fins i tot la seva eliminació, és una exigència irrenunciable. Aquest gravamen és el que s'aplica als productes de primera necessitat: tots els que han estat objecte de l'últim estudi de mercat de l'associació consumerista ho són, com ho comprova de manera quotidiana la meitat de la població.