Investigada Reserva de la Tierra en vendre milions d'ampolles de vi de baixa qualitat com a gran reserva

Al registre de l'empresa es van trobar 752.000 unitats de vi fraudulent i 3,2 milions de distintius de garantia falsos de diverses Denominacions d'Origen catalanes.

Investigada Reserva de la Tierra en vendre milions d'ampolles de vi de baixa qualitat com a gran reserva

La Justícia té el focus sobre el grup Reserva de la Tierra com a presumpte responsable d'un triple frau vinícola: no només s'haurien falsificat tant els certificats com les anàlisis de qualitat de quatre Denominacions d'Origen catalanes, sinó que l'empresa hauria venut vins de baixa qualitat com a gran reserva. Les més afectades són les DO Terra Alta i Priorat, seguides de les del Montsant i la de Tarragona.

Segons explica elDiario.es, tot va començar amb un control rutinari dies abans del confinament a un lineal d'un supermercat de Falset (Tarragona), una de les meques del vi a Catalunya. Allí van descobrir que les etiquetes de la Denominació d'Origen Montsant de diverses ampolles eren falses. Les alertes es van multiplicar en desenes de supermercats, fins a arribar a una causa penal que investiga una de les estafes més importants en el sector del vi de la història d'Espanya. Les ampolles fraudulentes es compten, com a mínim, en 15 milions.

Ara al Priorat molts constaten que el creixement exponencial de Reserva de la Tierra els darrers anys tenia truc. Un truc que ha derivat en un còctel de tipus penals: el jutge de Reus Diego Álvarez de Juan investiga sis responsables del grup –el president Felipe G., la seva dona i la seva germana, entre ells– per delictes contra la propietat industrial, estafa, publicitat enganyosa i falsedat documental i de certificats. El magistrat ha citat els imputats per a finals de setembre.

Eldiario.es, ha intentat sense èxit demanar la versió del grup Reserva de la Terra, que recentment s'ha declarat en concurs de creditors i ha estat adquirit pel fons de capital risc Sherpa Capital. Després d'esclatar el cas l'octubre de l'any passat, el grup es va defensar atacant les Denominacions d'Origen denunciants per "protegir" alguns cellers.

L'acte del magistrat, tot i això, ressalta que la investigació ha trobat "clars indicis, no meres conjectures" contra Reserva de la Terra. Per començar, a l'entrada i el registre a les instal·lacions de l'empresa es van intervenir 752.000 ampolles de vi fraudulent i 3,2 milions de distintius de garantia falsos. El jutge va aturar la venda de les 18 marques de vi del grup.

L'anàlisi dels Mossos d'Esquadra s'ha centrat en supermercats catalans, però se sospita que les ampolles de vi fraudulentes van arribar als lineals de tot Espanya i fins i tot de l'estranger, tenint en compte la gran activitat exportadora del grup, que comercialitzava els seus vins als EUA. I la Xina.

Segons els càlculs dels Mossos d'Esquadra, les vendes de vins fraudulents de les DO estafades equivalen aproximadament a un 50% del total de vins comercialitzats per Reserva de la Terra, fet que suposa entre 15 i 17,5 milions d'ampolles a l'any . Traduït a euros, entre el 2019 i el 2021 el frau s'estima al voltant de 25 milions d'euros.

La mecànica del frau

La resolució de l'instructor, després d'una investigació minuciosa dels Mossos d'Esquadra, detalla la mecànica amb què Reserva de la Terra va aconseguir comercialitzar el seu "vi fraudulent". El frau, segons descriu el jutge, era triple: va venir venut com si fos d'una de les quatre DO afectades, però que en realitat no provenia ni del Montsant ni de la resta de vinyes catalanes, i per això no estava sotmès al control de qualitat dels Consells Reguladors; ampolles comercialitzades amb indicacions d'envelliment –criança, reserva o gran reserva– falses; i vi venut amb característiques de qualitat i premis que no eren tals.

Cadascuna de les empreses del grup, continua el jutge, tenia un paper al frau: bé embotellant, bé comercialitzant els vins fraudulents. L'instructor també exposa les accions de les diferents empreses de Reserva de la Terra "per donar aparença de legalitat" al frau: una de les quals registrava les marques pròpies als Consells Reguladors de les DO i sol·licitava les etiquetes de qualitat, però, en paral·lel, una altra marca del grup encarregava a una empresa murciana que imprimís adhesius que imitessin "amb força precisió" el disseny dels distintius de qualitat de les DO catalanes.

També s'han localitzat casos de vins etiquetats com si fossin d'una DO, però amb marques no notificades als consells reguladors. En especial, en ampolles dedicades a l'exportació, on les possibilitats de control són menors, abunda l'instructor. Es dóna la circumstància que a correus interns interceptats s'han localitzat cisternes externes de lloguer que el grup tenia a Albacete i Cuenca.

Pel que fa al frau sobre les indicacions d'envelliment, el jutge constata que milers d'ampolles van ser presentades al consumidor utilitzant les categories de criança, reserva i gran reserva sense respectar els temps d'envelliment en ampolla i bóta necessaris. El jutge remarca que l'empresa no només enganyava el consumidor i les DO afectades, sinó també les cadenes de supermercats com Lidl, Mercadona o Consum que comercialitzaven el producte sense saber que era fals.

És més: la investigació ha destapat que un dels supermercats va enviar correus el 2020 i el 2021 a Reserva de la Terra queixant-se que diverses remeses de vi estaven picades i agres, fins al punt que el grup va proposar destruir un lot sencer de tres marques. En una altra cadena de correus, fins i tot es recomana buidar ampolles de vi sense alcohol, afegir-hi desinfectant i tornar-les a embotellar.

El jutge també ha interceptat correus interns en què una de les directives imputades trasllada a diferents departaments les mesures a prendre davant d'una inspecció d'un Consell Regulador: ocultar el magatzem principal "com si fos una altra empresa", evitar ensenyar els enviaments a Lidl, traslladar els de Mercadona a una altra nau i amagar referències i caixes i etiquetes, així com no embotellar producte DO Tarragona, Terra Alta i Catalunya. En suma, el jutge ha obtingut una allau d'indicis sobre el frau del vi així com les instruccions de Reserva de la Terra per intentar amagar-ho.