FACUA denuncia a set grans cadenes per no repercutir la rebaixa de l'IVA a tots els aliments afectat

L'associació ha revisat l'evolució de gairebé 700 preus en Alcampo, Aldi, Carrefour, Dia, Eroski, Lidl, Hipercor i Mercadona.

FACUA denuncia a set grans cadenes per no repercutir la rebaixa de l'IVA a tots els aliments afectat

FACUA-Consumidors en Acció ha denunciat davant la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) a set cadenes de distribució per no repercutir la rebaixa de l'IVA a tots els aliments afectats per la mesura.

L'associació ha revisat l'evolució de 674 preus en Alcampo, Aldi, Carrefour, Dia, Eroski, Lidl, Hipercor i Mercadona. Les anàlisis s'han dut a terme els dies 30 de desembre i 3 de gener. En ells ha detectat que en 50 casos no s'ha aplicat una baixada en el preu equivalent a la de l'impost sobre el valor afegit. Així, 32 preus són idèntics que en finalitzar l'any, 11 no han repercutit la totalitat de la rebaixa fiscal i set són fins i tot més elevats. (Vegeu taula amb els incompliments).

Es tracta de la primera fase de la campanya de seguiment de preus que ha posat en marxa FACUA i que continuarà desenvolupant durant els pròxims mesos. En aquest sentit, recorda que els establiments no poden apujar els preus dels aliments afectats per la baixada de l'IVA almenys fins que finalitzi abril, termini que s'ampliarà dos mesos més si l'IVA subjacent del mes de març no està per sota del 5,5%. Només seran legals les pujades justificades en increments de costos.

De moment, els establiments amb més irregularitats són Dia, amb el 16%, i Carrefour, amb el 10%. En Mercadona no s'ha detectat cap anomalia i en Hipercor només en un producte (1% dels analitzats). Però ara queda comprovar que no hi hagi més pujades de preus durant els mesos en què estarà vigent la rebaixa fiscal.

Les irregularitats

En la major part dels casos, les irregularitats detectades per FACUA consisteixen a cobrar als consumidors el mateix import que abans de la baixada de l'IVA, amb el que la totalitat de la mateixa s'estaria destinant a un augment del marge de benefici de l'establiment.

També hi ha productes en els quals el preu de venda al públic és fins i tot superior al dels dies previs a l'entrada en vigor de la mesura. Així mateix, hi ha casos en els quals la baixada és inferior a la que hauria d'aplicar-se si es repercutís totalment la rebaixa fiscal. Entre ells, FACUA ha detectat pràctiques incorrectes d'arrodoniment a l'alça per a sumar un cèntim quan en realitat haurien de ser a la baixa.

El nombre més gran d'anomalies s'ha detectat en Dia, 13 irregularitats en els 80 preus comparats, en nou casos per arrodoniments a l'alça. En segon lloc, Carrefour, on dels 113 preus analitzats, en 11 casos no s'ha repercutit la baixada de l'IVA.

A continuació, Eroski, amb vuit preus incorrectes del total de 92 avaluats. En Alcampo sis preus amb irregularitats dels 96 analitzats, en dos casos per arrodoniments a l'alça. En Lidl també s'han detectat sis preus més alts del que haurien de ser amb la rebaixa de l'IVA d'un total de 70 productes comparats.

En Aldi s'han denunciat cinc casos de 64 avaluats. En Hipercor només un preu incorrecte del total de 76 productes als quals s'ha realitzat el seguiment. I en Mercadona ni una sola irregularitat detectada en els 83 aliments on s'ha comparat el preu de finals de desembre amb l'actual.

En les seves denúncies, FACUA sol·licita a la CNMC que investigui les pràctiques i obri els oportuns expedients sancionadors per a determinar si els preus aplicats suposen un augment en els marges de benefici empresarial o estan justificats per increments en els costos dels productes on no s'ha repercutit la baixada de l'IVA.

Què diu la llei

L'article 72 del Reial decret llei 20/2022, de 27 de desembre, estableix en el seu apartat 3 que "la reducció del tipus impositiu beneficiarà íntegrament al consumidor, sense que, per tant, l'import de la reducció pugui dedicar-se totalment o parcialment a incrementar el marge de benefici empresarial amb el consegüent augment dels preus en la cadena de producció, distribució o consum dels productes".

"L'efectivitat d'aquesta mesura es verificarà mitjançant un sistema de seguiment de l'evolució dels preus, independentment de les actuacions que correspongui realitzar a la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència en l'àmbit de les seves competències", continua el citat apartat.

Els aliments afectats

Segons la norma, des de l'1 de gener s'aplicarà el 0% d'IVA als següents aliments als quals se'ls repercutia el 4%:

- El pa comú, la massa de pa comú congelada i el pa comú congelat destinats exclusivament a l'elaboració del pa comú.

- Les farines panificables.

- Els següents tipus de llet produïda per qualsevol espècie animal: natural, certificada, pasteuritzada, concentrada, desnatada, esterilitzada, UHT, evaporada i en pols.

- Els formatges.

- Els ous.

- Les fruites, verdures, hortalisses, llegums, tubercles i cereals, que tinguin la condició de productes naturals d'acord amb el Codi Alimentari i les disposicions dictades per al seu desenvolupament.

Per part seva, es baixarà del 10 al 5% l'IVA als olis d'oliva i de llavors i a les pastes alimentoses.

L'article 72 del citat reial decret llei indica que tornarà a aplicar-se l'IVA del 4 i el 10% a aquests aliments l'1 de maig "en el cas que la taxa interanual de la inflació subjacent del mes de març, publicada a l'abril, sigui inferior al 5,5 %". Si no és així, la mesura continuarà en vigor fins a final de juny.

Aclariments de Lidl i Carrefour

Lidl s'ha dirigit a FACUA per indicar que un dels productes inclosos originalment al llistat d'irregularitats -ja eliminat-, el seu mollet de 90 grams, no està afectat per la baixada de l'IVA en no tractar-se de pa comú sinó especial. També Carrefour s'ha posat en contacte amb l'associació pel mateix motiu, en aquest cas respecte de tres dels quatre pans que havíem inclòs a la llista d'anomalies i que igualment ja no hi figuren. Els números inclosos en aquesta informació i la taula adjunta s'han actualitzat i ja tenen incorporades les correccions.