4 de cada 10 aliments afectats per la rebaixa de l'IVA són més cars que quan va entrar en vigor la mesura

FACUA amplia les seves denúncies davant la CNMC després de detectar aquest mes apujades en 416 preus afectats per la baixada de l'IVA entre una mostra de gairebé 1.000 productes.

4 de cada 10 aliments afectats per la rebaixa de l'IVA són més cars que quan va entrar en vigor la mesura

FACUA-Consumidors en Acció ha realitzat a l'abril un seguiment sobre l'evolució de gairebé 1.000 preus d'aliments afectats per la rebaixa de l'IVA en vuit grans cadenes de distribució. Quatre de cada deu dels productes analitzats per l'associació han apujat el seu preu, per la qual cosa continua l'escalada inflacionista tenint en compte que al març eren un de cada tres els que s'havien encarit, i al febrer un de cada cinc.

Davant aquests fets, FACUA ampliarà les denúncies que ja va presentar al gener, febrer i març davant la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), que fins avui continua sense donar-li cap mena de resposta. Les denúncies tornaran a ser dirigides contra totes les cadenes, objecte de l'anàlisi: Alcampo, Aldi, Carrefour, Dia, Eroski, Lidl, Hipercor i Mercadona.

Gairebé un miler de preus analitzats

L'associació, com fa mensualment, ha revisat l'evolució de 991 preus en aquestes vuit cadenes de distribució. Les noves anàlisis s'han dut a terme els dies 3, 4, 5 i 11 d'abril. En ells ha detectat que en 416 casos, això és, el 42%, el preu s'ha encarit respecte al que tenien el passat 30 de desembre una vegada aplicada la rebaixa de l'IVA (vegeu estudi complet).

L'article 72 del Reial decret llei 20/2022, de 27 de desembre, assenyala en el seu apartat 3 que "la reducció del tipus impositiu beneficiarà íntegrament al consumidor, sense que, per tant, l'import de la reducció pugui dedicar-se totalment o parcialment a incrementar el marge de benefici empresarial amb el consegüent augment dels preus en la cadena de producció, distribució o consum dels productes".

FACUA critica la falta de transparència del Govern sobre els estudis que va anunciar el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació a través del seu observatori de preus. En data d'avui no sols no han transcendit dades sobre les seves conclusions, sinó tampoc sobre quants establiments, quants preus i en quines dates es fan les anàlisis. De fet, Agricultura ni tan sols ha confirmat si efectivament els està duent a terme.

Aldi, on més s'encareixen; Mercadona, on menys

Aquest mes d'abril, el nombre més gran d'anomalies s'han detectat en Aldi, on s'han encarit 29 del total de 57 preus analitzats (un 50,8%). Li segueix Carrefour, amb 82 productes més cars que el 30 de desembre sobre una mostra de 167 preus (el 49,1%).

Alcampo , ha augmentat 62 dels 133 preus analitzats (el 46,6%), mentre que Hipercor ho ha fet en 77 dels 166 aliments recollits en aquest estudi (el 46,3%). L'associació ha detectat 25 preus més cars en Lidl sobre un total de 56 aliments (el 44,6%), mentre que en Dia s'han encarit 56 articles dels 139 contemplats (el 40,2%).

Les dues cadenes on s'ha registrat un menor percentatge de pujada de preus són Eroski, amb 42 productes del total de 129 recollits en l'anàlisi (el 32,5%) i Mercadona, amb 43 pujades entre els 144 preus registrats (el 29,8%).

Aquest total de 416 preus més cars a l'abril contrasta amb els 312 detectats al març i els 178 de febrer sobre una mostra molt similar (991 aquest mes pels 1.012 de març i els 1.020 febrer). És a dir, en tot just un mes han estat més d'un centenar de productes afectats per la rebaixa de l'IVA els que han augmentat el seu preu.

Fruites i verdures, les més afectades

Del total de 416 preus en els quals FACUA ha detectat una pujada en la seva comparativa, 152 es corresponen a fruites o verdures (el 36,5% del total), 80 són olis d'oliva (el 19,2%) i 63 són llets o lactis (El 15,1%).

Per part seva, s'han localitzat 54 increments de preus entre els arrossos i les pastes (el 12,9%) i 33 entre els llegums (un 7,9%). La trentena de preus restants corresponen a ous, farina i pans.

Cebes, pastanagues i enciams, entre els productes que més pugen

Les majors pujades de preus en aquest últim mes es corresponen, com és habitual, a fruites o verdures. En concret, les cebes, les pastanagues i l'enciam d'iceberg s'han encarit de forma molt notable en pràcticament tots els supermercats.

En Mercadona, la malla de cebes de 2 quilos ha passat de 2,39 euros al gener (ja amb la baixada de l'IVA aplicada) a 3,99 euros al març, la qual cosa suposa un encariment del 66,9%.

En Dia, la malla de patates rentades de 3 quilos ha incrementat el seu preu un 49,2%, passant de 2,88 euros al gener als 4,29 euros actuals mentre que la bossa de pastanagues d'un quilo ha passat de 0,86 a 1,25 euros, la qual cosa suposa un encariment del 46%.

En Hipercor, el quilo de cebes Buti és un 62,8% més cara que quan va entrar en vigor la rebaixa de l'IVA el mes de gener passat (d'1,53 a 2,49 euros). En Alcampo, el quilo de cebes tub també ha pujat un 59,8% en aquests mesos (d'1,43 a 2,29 euros).

En Aldí, comprar dos quilos de les seves cebes marca El Mercat costa ara 3,79 euros, mentre que a l'inici de l'any valia 2,39 euros (un 58,3% menys). En Eroski, el quilo d'aquest producte també és el que més ha augmentat de preu, fins a un 65,7% respecte al seu valor al gener (d'1,49 a 2,47 euros).

En Carrefour, el quilo de magrana continua sent el cas més flagrant amb un encariment del 160,7% (d'1,91 euros al gener a 4,99 euros a l'abril). El Lidl, tant les cebes com els enciams d'iceberg han pujat aquest mes més d'un 50% el seu preu respecte al que tenia al gener.

FACUA assenyala que les dades posen de manifest una vegada més la necessitat que el Govern fixi preus màxims en aliments bàsics, una cosa per a la qual està facultat segons estableix l'article 13 de la llei de comerç de 1996.

Resulta evident, adverteix l'associació, que la baixada de l'IVA en alguns productes ha tingut un efecte extraordinàriament lleu en la cistella de la compra donat el brutal encariment que s'ha produït en l'últim any.

L'article 72 del Reial decret llei 20/2022, de 27 de desembre, assenyala en el seu apartat 3 que "la reducció del tipus impositiu beneficiarà íntegrament al consumidor, sense que, per tant, l'import de la reducció pugui dedicar-se totalment o parcialment a incrementar el marge de benefici empresarial amb el consegüent augment dels preus en la cadena de producció, distribució o consum dels productes".