El 48% dels aliments afectats per la rebaixa de l'IVA s'han encarit en el que va de 2023

La CNMC continua sense contestar a les denúncies de l'associació, en les quals li demana que investigui en quins productes s'està vulnerant la llei per aplicar-se pujades vinculades a augments de marges de beneficis

El 48% dels aliments afectats per la rebaixa de l'IVA s'han encarit en el que va de 2023

FACUA-Consumidors en Acció ha realitzat a l'agost un nou seguiment sobre l'evolució de gairebé un miler d'aliments afectats per la rebaixa de l'IVA en vuit grans cadenes de distribució. Gairebé la meitat els productes analitzats per l'associació, el 48,4%, han apujat ja el seu preu respecte al qual tenien a l'inici de l'any una vegada aplicada la norma (vegeu estudi complet). Segons el reial decret llei pel qual està vigent la mesura, cap d'aquests productes pot pujar de preu tret que es produeixin increments de costos.

El percentatge de preus en els quals FACUA ha detectat pujades ha anat augmentant progressivament des de gener. Així, mentre que en el primer mes de l'any només va detectar increments en el 6,7%, al febrer van ser el 17,4%, al març el 30,8%, a l'abril el 42,0%, al maig el 43,8%, al juny el 44,7%, al juliol el 47,0% i a l'agost el 48,4%.

FACUA ampliarà novament les denúncies que ve presentant mensualment davant la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), que fins avui continua sense donar-li cap mena de resposta. Tornaran a ser dirigides contra totes les cadenes, objecte d'anàlisi: Alcampo, Aldi, Carrefour, Dia, Eroski, Lidl, Hipercor i Mercadona.

FACUA insisteix a reclamar a la CNMC que investigui quines pujades han estat fruit d'augments en els costos i quins impliquen increments en els marges de benefici per a algun membre de la cadena alimentària, una pràctica prohibida pel reial decret llei mitjançant el qual es va aprovar la rebaixa de l'IVA.

Gairebé un miler de preus analitzats

L'associació ha revisat en aquesta ocasió l'evolució de 976 preus en aquestes vuit cadenes de distribució durant el mes d'agost. En ells ha detectat que en 471, això és, el 48,4%, el preu s'ha encarit respecte al que tenien el passat 30 de desembre una vegada aplicada la rebaixa de l'IVA.

L'article 72 del Reial decret llei 20/2022, de 27 de desembre, assenyala en el seu apartat 3 que "la reducció del tipus impositiu beneficiarà íntegrament al consumidor, sense que, per tant, l'import de la reducció pugui dedicar-se totalment o parcialment a incrementar el marge de benefici empresarial amb el consegüent augment dels preus en la cadena de producció, distribució o consum dels productes".

Carrefour, la cadena amb major nombre de productes amb pujades a l'agost

Aquest mes d'agost, el nombre més gran de pujades s'ha detectat a Carrefour, on s'han encarit 95 del total de 163 preus analitzats (un 58,2%). El segueix Alcampo, amb 71 productes més cars que el 30 de desembre (una vegada aplicada la rebaixa de l'IVA) sobre una mostra de 129 preus (el 55,0%).

Aldi, que en mesos anteriors havia liderat aquest rànquing, ha augmentat 39 dels 59 preus analitzats (el 52,5%), mentre que Lidl ho ha fet en 33 dels 64 aliments recollits en aquest estudi (el 51,1%). L'associació ha detectat 82 preus més cars a Hipercor sobre un total de 165 aliments (el 49,6%) mentre que a Dia s'han encarit 58 articles dels 128 contemplats (el 45,3%).

Les dues cadenes on s'ha registrat un menor percentatge de preus amb pujades són Eroski, amb 58 productes del total de 130 recollits en l'anàlisi (el 44,6%) i Mercadona, amb 52 pujades entre els 138 preus registrats (el 37,6%).

Aquest total de 471 preus més cars suposa un increment respecte als 463 detectats al juliol sobre una mostra semblant (976 aquest mes pels 985 del mes passat).

A Mercadona, Hipercor, Alcampo, Lidl i Carrefour ha augmentat el nombre total d'aliments que s'han encarit respecte al mes de juny. Eroski i Aldi són les úniques distribuïdores on ha disminuït el percentatge de preus amb pujades, mentre que en Dia s'ha mantingut igual.

Fruites i verdures encapçalen les pujades

Del total de 471 preus en els quals FACUA ha detectat una pujada en la seva comparativa, 144 es corresponen a fruites o verdures (el 30,6% del total), 93 són olis d'oliva (el 19,7%) i 63 són arrossos i pastes (el 13,4%).

Per part seva, s'han localitzat 70 increments de preus entre les llets i lactis (el 14,9%) i 38 entre els llegums (un 8,1%). Els preus restants es corresponen a ous, farines i pans.

Majors pujades en les vuit cadenes analitzades

La pujada més gran a Alcampo bat rècord aquest mes: el quilo de pomes fuji ha passat de costar 1,43 euros al gener a tenir un preu ara de 3,69, una pujada del 157,6%. A Aldi, la pujada correspon a la malla de dos quilos de taronja El Mercat, de 2,39 euros a l'inici de l'any a 4,99 a l'agost (un 103,5%).

A Carrefour hi ha una altra pujada rècord. El quilo de magranes Carrefour experimenta un increment del 186,9%, de costar 1,91 euros al gener, ara val 5,49.

A Mercadona, el paquet d'arròs rodó Sabroz torna a protagonitzar la pujada més gran: ha passat d'1,82 euros a l'inici de l'any a 2,68 euros a l'agost, un augment del 47,4%. A Hipercor, aquest mateix producte s'ha encarit encara més, passant d'1,82 a 2,79 euros (un increment del 53,5%).

El producte que més s'ha encarit en Dia dels analitzats és la garrafa de tres litres d'oli d'oliva verge Almàssera, que de costar 14,46 euros a primers d'any ha passat a 23,10 aquest mes, una pujada del 59,7%. A Eroski, en canvi, és l'ampolla d'un litre de Coosur Hojiblanca, de 5,34 a 9,99 euros, un 83,9% de pujada.

L'oli també és el que experimenta un major increment a Lidl. La garrafa de 5 litres de Olisone passa de 23,59 euros a principis de 2023 a 33,75 aquest mes d'agost, un increment del 42,9%.

L'article 72 del Reial decret llei 20/2022, de 27 de desembre, assenyala en el seu apartat 3 que "la reducció del tipus impositiu beneficiarà íntegrament al consumidor, sense que, per tant, l'import de la reducció pugui dedicar-se totalment o parcialment a incrementar el marge de benefici empresarial amb el consegüent augment dels preus en la cadena de producció, distribució o consum dels productes".

Els aliments afectats

Segons la norma, des de l'1 de gener s'aplicarà el 0% d'IVA als següents aliments als quals se'ls repercutia el 4%:

- El pa comú, la massa de pa comú congelada i el pa comú congelat destinats exclusivament a l'elaboració del pa comú.

- Les farines panificables.

- Els següents tipus de llet produïda per qualsevol espècie animal: natural, certificada, pasteuritzada, concentrada, desnatada, esterilitzada, *UHT, evaporada i en pols.

- Els formatges.

- Els ous.

- Les fruites, verdures, hortalisses, llegums, tubercles i cereals, que tinguin la condició de productes naturals d'acord amb el Codi Alimentari i les disposicions dictades per al seu desenvolupament.

Per part seva, es baixarà del 10 al 5% l'IVA als olis d'oliva i de llavors i a les pastes alimentoses.