Pujada de preus al setembre: Ja s'han encarit el 49% dels aliments amb l'IVA rebaixat

FACUA amplia les seves denúncies davant del Ministeri de Consum, que és qui té competències sancionadores, davant de l'increment il·legal de marges de benefici, prohibit pel Reial decret llei de la rebaixa de l'IVA.

Pujada de preus al setembre: Ja s'han encarit el 49% dels aliments amb l'IVA rebaixat

FACUA-Consumidors en Acció ha fet al setembre un nou seguiment sobre l'evolució de gairebé un miler d'aliments afectats per la rebaixa de l'IVA a vuit grans cadenes de distribució: Alcampo, Aldi, Carrefour, Dia, Eroski, Lidl, Hipercor i Mercadona. L'associació ha demanat al Ministeri de Consum que obri una investigació i sancioni les empreses que estiguin augmentant il·legalment els seus marges de benefici amb aquests productes.

Gairebé la meitat els productes analitzats per l'associació, el 48,9%, ja han apujat el preu respecte del qual tenien a principis d'any una vegada aplicada la norma (vegeu estudi complet). Segons el Reial decret llei pel qual està vigent la mesura, cap d'aquests productes no pot pujar de preu llevat que es produeixin increments de costos.

El percentatge de preus en què FACUA ha detectat pujades ha anat augmentant progressivament des del gener. Així, mentre que el primer mes de l'any només va detectar increments en el 6,7%, al febrer van ser el 17,4%, al març el 30,8%, a l'abril el 42,0%, al maig el 43, 8%, al juny el 44,7%, al juliol el 47,0%, a l'agost el 48,4% i al setembre el 48,9%.

Amb les dades d'aquest mes, FACUA ampliarà la denúncia que va interposar a mitjans de setembre davant del Ministeri de Consum, una vegada que la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha manifestat que no té "cap competència" per sancionar aquestes pràctiques, en contra del que va anunciar la vicepresidenta Nadia Calviño al desembre. La CNMC ha donat resposta a l'associació vuit mesos després que aquesta presentés les primeres denúncies al mes de gener.

Així que FACUA ha demanat ara al departament que dirigeix Alberto Garzón que obri una investigació per determinar en quins productes s'han produït increments en els marges de benefici, cosa expressament prohibida a l'article 72 del Reial decret llei-de desembre de 2022 pel qual es va aprovar la rebaixa fiscal.

Tant el Ministeri de Consum com les autoritats de protecció al consumidor autonòmiques tenen competències sancionadores davant d'aquestes pràctiques. Se les atorga l'article 47 del Reial decret legislatiu pel qual s'aprova el text refós de la llei general per a la defensa dels consumidors: s'hi defineixen les "infraccions en matèria de defensa dels consumidors". I a la lletra f del seu apartat 1 indica que ho són "l'incompliment de les normes reguladores de preus (...) o qualsevol altre tipus d'intervenció o actuació il·lícita que suposi un increment dels preus o marges comercials".

Gairebé un miler de preus analitzats

L'associació ha revisat aquesta vegada l'evolució de 962 preus en aquestes vuit cadenes de distribució els dies 4, 6, 12, 13 i 14 de setembre. Hi ha detectat que en 470, és a dir, el 48,9%, el preu s'ha encarit respecte al que tenien el 30 de desembre passat una vegada aplicada la rebaixa de l'IVA.

L'article 72 del Reial decret llei 20/2022, de 27 de desembre, assenyala a l'apartat 3 que "la reducció del tipus impositiu beneficiarà íntegrament el consumidor, sense que, per tant, l'import de la reducció pugui dedicar-se totalment o parcialment a incrementar el marge de benefici empresarial amb el consegüent augment dels preus a la cadena de producció, distribució o consum dels productes".

Carrefour repeteix com la cadena amb més preus amb pujades

Aquest mes de setembre, el nombre més gran de pujades s'ha detectat a Carrefour, on s'han encarit 92 del total de 150 preus analitzats (un 61,3%). Hi segueix Hipercor, amb 88 productes més cars que el 30 de desembre (una vegada aplicada la rebaixa de l'IVA) sobre una mostra de 166 preus (el 53,0%).

Alcampo ha augmentat 66 dels 125 preus analitzats (el 52,8%), mentre que Aldi ho ha fet en 29 dels 58 aliments recollits en aquest estudi (el 50%). L'associació ha detectat 31 preus més cars a Lidl sobre un total de 63 aliments (el 49,2%), mentre que a Eroski s'han encarit 63 articles dels 133 contemplats (el 47,3%).

Les dues cadenes on s'ha registrat un percentatge més baix de preus amb pujades són Mercadona, amb 54 productes del total de 137 recollits en l'anàlisi (el 39,4%) i Dia, amb 47 pujades entre els 130 preus registrats (el 36, 1%).

A Mercadona, Hipercor, Eroski i Carrefour ha augmentat el nombre total d'aliments que s'han encarit respecte a l'agost. En canvi, a Dia, Alcampo, Aldi i Lidl ha disminuït el percentatge de preus amb pujades l'últim mes.

Fruites i verdures segueixen al capdavant

Del total de 470 preus en què FACUA ha detectat una pujada a la seva comparativa, 140 es corresponen a fruites o verdures (el 29,7% del total), 101 són olis d'oliva (el 20%) i 68 són arrossos i pastes (el 14,4%).
Per part seva, s'han localitzat 66 increments de preus entre les llets i lactis (el 14%) i 43 entre els llegums (un 9,1%). El mig centenar de preus restants corresponen a ous, farines i pans.

Majors pujades a les vuit cadenes analitzades

A Mercadona, la malla de taronges de cinc quilos ha passat de 5,05 euros al començament d'any a 8,75 euros al setembre, un augment del 73,3%. A Lidl, la malla de taronges de quatre quilos s'ha encarit un 73,5% (de 3,99 a 6,99 euros). A Dia, l'oli d'oliva verge extra hojiblanca marca Coosur ha passat de 7,63 euros al gener a 11,99 euros actualment, fet que suposa un augment del 57,21%.

A Hipercor, el producte que més s'ha encarit entre els analitzats ha estat el quilo de pomes Fuji, que ha passat de 2,84 euros a primers d'any a 4,95 aquest mes de setembre, fet que suposa una pujada del 74, 5%. A Alcampo, aquesta mateixa varietat de pomes s'ha encarit un 129,6% des de començament d'any (d'1,43 a 3,29 euros).

A Aldi, l'associació ha detectat un augment del preu del 56,3% a les taronges de taula a granel, passant d'1,49 a 2,39 euros. A Eroski, el litre d'oli d'oliva Hojiblanca Coosur costa al setembre 11,99 euros, quan al gener el preu era de 5,69 euros (encariment del 110%). A Carrefour, la garrafa de cinc litres d'oli d'oliva verge marca Carbonell ara és un 84,7% més cara que a principis d'any, passant de 26 euros al gener als 48,05 euros actuals.