L'Audičncia Nacional obliga ACS a tornar 210 milions d'euros que es va embutxacar pel projecte Castor

La Sala confirma la resolució de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competčncia (CNMC) que va obligar la promotora del fallit magatzem de gas a tornar 209,7 milions d'euros cobrats entre el 2014 i el 2017.

L'Audičncia Nacional obliga ACS a tornar 210 milions d'euros que es va embutxacar pel projecte Castor

L'Audiència Nacional ha rebutjat un recurs d'Escal UGS, la societat controlada per ACS que va promoure el fallit magatzem de gas Castor, que aquesta empresa va presentar contra una resolució de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) que el va obligar a tornar 209,7 milions d'euros a càrrec de la tarifa del gas.

Com informa eldiario.es, es tracta de pagaments que la promotora del Castor va rebre en concepte de "retribució financera" pels exercicis 2014, 2016 i 2017.

En una sentència del 5 de juliol passat, la secció 4 de la Sala Contenciosa ha rebutjat el recurs d'Escal contra la resolució de Competència i condemna la demandant al pagament de les costes processals.

La Sala assenyala que "les liquidacions anul·lades d'ofici per la CNMC són nul·les de ple dret (i no merament anul·lables) per haver-se realitzat a partir d'un acte legislatiu declarat nul pel Tribunal Constitucional i exigir-ho així l'efectivitat d'aquesta declaració".

Va deixar de fer-se servir fa una dècada

Es tracta del decret llei 13/2014 que va aprovar el Govern del PP per pagar una indemnització exprés de 1.350 milions per a ACS per la hibernació d'aquest emmagatzematge submarí, en què va deixar d'injectar-se gas ara fa gairebé una dècada, l'octubre del 2013, després d'una successió de mig miler de microsismes en aquesta zona quan la infraestructura va començar a operar en proves.

Aquest decret va ser declarat inconstitucional el desembre del 2017 després d'un recurs presentat pel PSOE, per no estar justificada la necessitat urgent i extraordinària d'aquesta norma. Això va propiciar que posteriorment la CNMC posés en revisió les liquidacions que s'havien satisfet Escal en aquests tres exercicis.

ACS va recórrer per evitar fer front a la devolució

Finalment, el juliol del 2019 Competència va declarar l'obligació d'Escal de reintegrar, en un termini de quinze dies, 209.721.751,27 euros al sistema gasista. Per no fer front a aquests pagaments, la filial d'ACS va recórrer a l'Audiència Nacional. Escal, va entrar en concurs de creditors el setembre del 2019, poc després d'aquesta milionària reclamació de la CNMC.

Segons la sentència, la "pervivència" d'aquest concepte de retribució financera a favor d'Escal UGS, "que és la conseqüència immediata del contingut singular de la llei declarada inconstitucional", hauria posat "en qüestió la mateixa eficàcia de la sentència constitucional".

L'Audiència rebutja, entre altres coses, l'argument de la filial d'ACS que la competència de revisar els actes de la CNMC correspongui al Govern i no al regulador. Li recorda que Competència és una "autoritat administrativa independent", no depèn de l'Executiu i la llei que en regula el funcionament li prohibeix "sol·licitar o acceptar instruccions de cap entitat pública o privada".

També el 2019, el Consell de Ministres va acordar el desmantellament i segellat dels pous del Castor, que Escal va tractar de tombar sense èxit al Tribunal Suprem.

El projecte Castor va ser impulsat a l'etapa de José Luis Rodríguez Zapatero. Es va justificar per la necessitat d'impulsar l'emmagatzematge de gas a Espanya, que no produeix aquest hidrocarbur, en previsió de possibles talls de subministradors com Rússia. L'última crisi energètica va posar de manifest que la infraestructura no era necessària gràcies a la xarxa de regasificadores d'Espanya, la més gran d'Europa.