FACUA reclama prorrogar la rebaixa dels impostos a la factura de la llum per al 2024

L'associació assenyala que la seva eliminació suposarà que el rebut elèctric es dispari, i castigarà encara més la perjudicada economia de les famílies.

FACUA reclama prorrogar la rebaixa dels impostos a la factura de la llum per al 2024

FACUA-Consumidors en Acció reclama al Govern que prorrogui les reduccions extraordinàries d'impostos a la factura de la llum per al 2024, unes mesures que van entrar en vigor el 2022 per protegir les famílies d'alça disparada en el preu de l'energia.

Segons ha donat a conèixer el diari El País, "fonts de l'Executiu" han assenyalat que el full de ruta que suposa la finalització de la majoria dels paquets d'ajudes continua endavant, per la qual cosa moltes acabaran a finals d'aquest any, com estava previst al text dels decrets llei que les van posar en marxa.

Aquestes mesures van intentar alleujar l'impacte de la guerra en els preus de l'energia, entre d'altres, i va suposar l'eliminació de l'IVA i la reducció de l'impost especial a l'electricitat, i ha aconseguit una disminució en el preu de la llum durant la vigència.

En aquest sentit, l'associació assenyala que, malgrat que l'aplicació d'impostos reduïts no ha de ser l'única actuació que cal aplicar per alleujar l'elevadíssima factura de la llum -el preu del qual es troba disparat fins i tot amb aquestes mesures-, la seva eliminació suposarà que el rebut augmenti a nivells fins i tot superiors als d'abans de l'aplicació de les ajudes, castigant encara més la perjudicada economia de les famílies en un context en què la inflació no para d'augmentar.

Tot i que FACUA considera que la solució ha de ser una profunda reforma del mercat elèctric, que passa per mesures molt més intervencionistes per posar fi dels abusos tarifaris i garantir preus estables, assequibles i justos.

Mesures entre les quals FACUA reclama treure del sistema marginalista les energies nuclear i hidràulica -que potencien rebuts extraordinàriament inflats- i el manteniment tant d'un IVA baix com d'un impost especial de l'electricitat molt reduït mentre no es dugui a terme la reforma integral de les tarifes que les redueixi.

Així, l'associació exigeix al Govern de Pedro Sánchez que posi en marxa els mecanismes legislatius necessaris per prorrogar la vigència d'aquests paquets d'ajuda més enllà del 2023, mantenint-los en vigor mentre continuï la tendència inflacionista dels darrers temps i planificant i desenvolupant al seu torn una reforma del mercat elèctric de suficient calat que aconsegueixi posar fi als elevadíssims preus de la llum.