Tanca la web on una firma vinculada a OCU venia segells de qualitat a les marques que analitza

A Espanya, la llei prohibeix a les associacions de consumidors permetre l'˙s de la imatge amb finalitats publicitÓries.

Tanca la web on una firma vinculada a OCU venia segells de qualitat a les marques que analitza

Després de la informació publicada per FACUA-Consumidors en Acció el juliol passat, ha tancat la pàgina web des d'on una societat mercantil vinculada a l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) venia segells de qualitat a les empreses més ben valorades a les seves enquestes i estudis comparatius. Es tracta de la sucursal a Espanya de la societat luxemburguesa Euroconsumers SA.

La web, euroconsumers.es, convidava les empreses a utilitzar a la seva publicitat les anàlisis fetes pel grup internacional al qual pertany l'OCU previ pagament de diferents quantitats en funció dels suports on ho volguessin fer. Pagaments que no rebria l'OCU, sinó la sucursal espanyola d'Euroconsumers SA. La pàgina ja porta dos mesos amb els seus continguts inaccessibles i el missatge "Website Under Maintenance" (lloc web en manteniment).

Fa anys que l'OCU assegura que prohibeix les empreses que facin ús publicitari dels resultats de les seves anàlisis comparatives. La legislació espanyola de defensa dels consumidors l'obliga a impedir aquesta utilització.

Entramat internacional d'associacions i empreses

Euroconsumers és el nom d'una societat mercantil amb seu a Luxemburg que pertany a la federació del mateix nom de la que formen part l'OCU i quatre associacions de consumidors més d'Itàlia (Altroconsum), Portugal (Deco Proteste), Bèlgica (Test Achats/ Test Aankoop) i Brasil (Proteste). L'entramat també té una fundació als Països Baixos i, fins fa tres anys, una societat a Hong Kong.

El president de l'OCU, Miguel Ángel Feito, s'asseu al consell d'administració d'Euroconsumers SA a Luxemburg, que va decidir fa dos anys crear a Espanya una sucursal per a la venda d'etiquetes de qualitat.

L'OCU és l'única de les associacions d'Euroconsumers que no ofereix directament la venda de les llicències per l'ús dels segells de qualitat dels estudis comparatius realitzats pel grup.

Què diu la llei

Es dóna la circumstància que a Espanya, el text refós de la Llei General per a la Defensa dels Consumidors i Usuaris prohibeix a les associacions de consumidors "autoritzar l'ús de la seva denominació, imatge o qualsevol altre signe representatiu a la publicitat comercial feta pels operadors del mercat, o no fer les actuacions tendents a impedir aquesta utilització, a partir del moment en què es tingui coneixement d'aquesta conducta" (article 27.d).

A diferència del que passa a la resta de països on opera l'entramat, els segells de qualitat que es venen a Espanya no inclouen la denominació de l'organització de consumidors del país, sinó la d'Euroconsumers.

Societats instrumentals

Cadascuna de les organitzacions d'Euroconsumers compta al seu país amb una societat instrumental que desenvolupa diferents activitats comercials i a través de la qual canalitzen l'edició i el cobrament de les subscripcions a les seves publicacions, part de les quals abonen els consumidors que s'hi associen i una altra parteix empreses amb les quals signen acords. Aquests acords també impliquen el patrocini d'esdeveniments i el pagament de comissions per cada client que els capten promocionant els seus productes i serveis.

Des del 2021, a Espanya hi ha dues societats mercantils vinculades a Euroconsumers. Així, a OCU Ediciones SA, creada el 1987 —denominada Edocusa fins al 2001— se li va unir Euroconsumers SA Sucursal a Espanya.

La filial espanyola d'Euroconsumers va començar les seves operacions el novembre de 2021. A la seva pàgina web ofereix tres "segells de qualitat": "millor qualitat-preu", "marca de confiança" i "millor qualitat".

La nova empresa, que es presentava a la seva web com a "Euroconsumers España", venia tres tipus de llicències a les companyies que volguessin lluir els seus segells de qualitat, en funció dels suports on anessin a fer-ho.

La seva "fórmula bàsica" estava "destinada als fabricants que vulguin utilitzar el segell a l'embalatge del producte (i les etiquetes), així com a les tanques publicitàries dels punts de venda". En segon lloc, oferia la seva "fórmula avançada", que també "permet estendre l'ús del segell a catàlegs de productes i revistes de marques de distribució, mitjans electrònics (llocs web), tanques publicitàries a qualsevol localització i premsa escrita".

I, en tercer lloc, la que Euroconsumers Espanya anomenava "top fórmula", amb què "permet fer servir el segell en pràcticament tots els suports: embalatge de productes (i etiquetes), cartells de punts de venda, llocs web, catàlegs de productes, revistes de distribució, tanques publicitàries, mitjans impresos, ràdio, televisió i cinema".

FACUA es va dirigir al juliol a Euroconsumers Espanya per sol·licitar-li informació sobre el nombre d'empreses a què havia venut les llicències dels seus segells, les quantitats ingressades per ells i els diferents preus a què les oferia. Avui dia continuem sense rebre resposta.

Competència va actuar a Itàlia

El 2019, l'Autoritat Garant de la Competència i del Mercat (també coneguda com a Antitrust o AGCM) va obligar la societat instrumental d'Altroconsum a modificar el text inclòs en els seus segells per aclarir sobre quants productes s'havia fet l'anàlisi comparativa i que el seu ús les empreses implicaven el pagament d'una llicència.

Després d'una denúncia d'una altra associació de consumidors, Codacons, Antitrust va imposar aquest text: "Segell emès per Altroconsumo Edizioni srl basat en els resultats d'una prova comparativa independent duta a terme a XXX productes, previ pagament d'una llicència temporal".